Intensitatea curentului electric

 

intensitate cc >>

 


   (autor al tutorialului:  profesor Emilia Pausan)

 

 

Pentru descrierea transportului de sarcina electrica printr-o sectiune a unui conductor, ca urmare a miscarii dirijate a purtatorilor liberi, se defineste o marime fizica scalara, numita intensitatea curentului electric. Aceasta marime fizica a fost introdusa pentru a masura debitul sarcinii electrice totale printr-o sectiune a conductorului.

 

Intensitatea curentului electric reprezinta una dintre cele sapte marimi fizice fundamentale SI, unitatea sa de masura fiind amperul. Definitia acestei unitati de masura o veti afla studiind campul magnetic al curentilor electrici.

 

Miscarea ordonata de sarcina electrica poate fi realizata astfel incat purtatorii care traverseaza o sectiune a conductorului sa transporte sarcini egale in intervale egale de timp. In astfel de conditii, in acel mediu conductor se stabileste un curent electric continuu.

 

Debitul de sarcina, exprimat prin sarcina electrica totala transportata prin suprafata unei sectiuni transversale a conductorului in unitatea de timp, defineste valoarea medie a intensitatii curentului electric prin acea suprafata.

 

(amper)

 

 

 

*      Definiti coulombul, pornind de la ecuatia de definitie a acestei unitati de masura:

Indicatie: aceasta ecuatie, obtinuta din ecuatia de definitie a intensitatii curentului electric, arata ca, la stabilirea unui curent continuu cu intensitatea de 1A, un transport de sarcina electrica egal cu unitatea, prin orice sectiune transversala a unui conductor, se realizeaza intr-o secunda.

 

 

Curentul electric a carui intensitate este constanta in timp, la nivelul oricarei sectiuni transversale a conductorului, se numeste curent continuu (sau stationar).

 

Punerea in evidenta a curentului electric prin unul dintre efectele sale:

         efect termic

         efect magnetic

         efect chimic

         efect biologic

 

permite si compararea intensitatilor acestor curenti, pornind de la intensitatea efectelor produse.

 

Datorita faptul ca anumite efecte depind si de sensul miscarii dirijate a purtatorilor de sarcina electrica, a fost stabilit, prin conventie, un sens al curentului electric, acesta fiind cel al miscarii ordonate a unor purtatori de sarcina electrica pozitiva.

 

Observatie

Sub actiunea unui camp electric, particulele incarcate cu sarcina electrica de semne diferite se deplaseaza in sens opus, orientarea fortelor electrice fiind determinata si de semnul sarcinii electrice a purtatorilor:

 

In conductorii metalici, unde purtatorii de sarcina electrica sunt electronii de valenta, sensul miscarii acestora sub actiunea campului electric este opus sensului conventional al curentului electric.

 

 

 

Sensul conventional al curentului electric coincide cu cel al intensitatii campului electric.