Legile lui Kirchhoff pentru retele electrice

 

legile Kirchhoff >>

 


  (autor al tutorialului:  profesor Emilia Pausan)

 

 

 

Atunci cand va aflati in propria voastra locuinta sunteti inconjurati de un circuit electric complex, el fiind realizat deoarece aveti nevoie de consumatori diferiti. Folositi lampi pentru iluminat, dar nu va puteti lipsi nici de televizor, masina de spalat sau de calculator.

 

Daca pentru descrierea unui circuit simplu legile lui Ohm va sunt de ajuns, pentru retele electrice sunt necesare alte legi. Dintre acestea va propunem studiul legilor lui Kirchhoff prin utilizarea carora veti putea determina intensitatile curentilor electrici din ramurile diferitor retele electrice.

Complicate circuite  electrice

 

    

Kirchhoff le-a rezolvat cu numai doua legi

 

 

*     Identificati, pentru reteaua electrica a carei schema este prezentata in coloana alaturata, care sunt nodurile, ramurile si ochiurile accesteia.

 

Indicatie: Utilizati definitiile acestor elemente, constatand si faptul ca exista portiuni ale circuitului a caror rezistenta electrica este nula. Daca veti aplica legea lui Ohm pentru aceste portiuni de circuit, veti constata faptul ca potentialele punctelor ce le delimiteaza au valori egale. Astfel de puncte nu reprezinta noduri distincte, ele putand fi considerate ca un singur nod. Exemplu: nu sunt noduri de retea punctele M1 si N1.

 

 

 

Pentru a identiifica ramurile retelei, porniti, pe rand, de la un nod si identificati portiunile de circuit conectate intre acesta si nodul imediat urmator.

Exemplu: intre nodurile O si P exista doua ramuri, cea care contine sursa cu t.e.m. E5 si rezistorul de rezistenta electrica R5, ce de a doua continand sursa cu t.e.m. E4 si rezistorul de rezistenta electrica R6. Portiunea de circuit ONMP contine mai multe ramuri, existand noduri intermediare (M, respectiv N).

 

 

 

Retea electrica: circuit obtinut prin conectarea mai multor dipoli activi si pasivi.

 

Nod : punct de conectare a cel putin trei elemente de circuit.

Ramura (latura): portiune de circuit cuprinsa intre doua noduri succesive.

Ochi (bucla): contur inchis format din mai multe ranuri de retea.